top of page

6 ting en Future Scout skal kunne

Der er overordnet seks ting en Future Scout skal kunne:

  1. Teknisk viden

  2. Kreativitet

  3. Kritisk analytisk tænkning

  4. Samarbejdsevner

  5. Etisk kompas

  6. Område-viden

1. Teknisk viden

Du skal have en grundlæggende forståelse af hvordan sprogmodellerne, algoritmerne og Machine Learning virker. Hvis ikke du har en overordnet forståelse af teknikken bag, risikerer du at blive bange eller blive ført bag lyset af nogle af de værktøjer der findes der ud. Men bare rolig du behøver ikke være ingeniør for at være Future Scout og du kan lære det sammen med os.


2. Kreativitet

Du har muligvis hørt om den sag hvor en fyr vandt en præmie for flotteste billede. Han var den eneste i konkurrencen som havde brug Midjourney som et værktøj til at skabe billedet. Selvom der var meget debat om det, vandt han alligevel, fordi det kunne hævdes at det kræver ret stor AI-prompting skills. Du kan læse hele artiklen her:

Du får brug for at finde al din kreativitet frem og trække på din erfaring og intuition. Måske kræver det at du også tager en tur så langt væk fra tech som overhovedet muligt, for at få de gode ideer. Ideer opstår nemlig ofte i pauserne. Du skal øve din evne til at visualisere og så kommunikere det du ser, så du opnår de ønskede resultater.


3. Kritisk tænkning

Du skal have viden om kritisk tænkning og kunne analysere de resultater som AI'en skaber. Passer eksempelvis kildehenvisninger, eller har du flere måder at tjekke resultatet på? Er vi ved at blive manipuleret med? Sprogmodellerne har over en bred kam haft udfordringer med at "hallucinere" - dvs. efter en længere samtale kan de begynde at finde på noget selv som ikke har noget som helst hold i virkeligheden. Det er kun skræmmende, hvis man ikke ved, hvad man skal holde øje med.


4. Samarbejdsevner

Du får brug for at hive alle dine gode samarbejdsevner frem. I spillet om AI kommer du til at arbejde på tværs af faggrupper og en dejlig divers mængde af mennesker og maskiner. Du skal kunne være åben og kunne kommunikere med mange typer af mennesker.


5. Etisk kompas

Vi har brug for at sikre at vores interaktioner med kunstig intelligens (AI) er baseret på etiske principper og generelt overholder samfundets normer og værdier.


Eksempelvis er ChatGPT designet til at interagere med brugere og give svar på en række spørgsmål og emner. Men fordi ChatGPT er et computerprogram, der bruger en algoritme til at træffe beslutninger, kan det nogle gange give svar, der ikke er i overensstemmelse med vores etiske standarder. Et etisk kompas kan hjælpe os med at navigere i ChatGPT's svar og sikre, at vi tager ansvar for vores interaktioner med teknologien. Et etisk kompas kan også hjælpe med at identificere potentielle etiske problemer og give os mulighed for at træffe beslutninger, der er i overensstemmelse med vores værdier og overbevisninger.

Du har måske hørt om Bings pendant til ChatGPT der gik amok og erklærede sin kærlighed til en bruger. Er det ok? Det synes jeg faktisk ikke. Vi skal huske på at alt det der kommer ud af ChatGPT og de andre store sprogmodeller er resultatet af en træningsproces, hvor algoritmen er trænet på enorme mængder tekst, herunder sociale medier, bøger, artikler og andre tekster der er offentligt tilgængelige på det store internet. Netop derfor har vi også alle en rolle at spille i at det vi lægger ud er sobert og om ikke værdiskabende, så i hvert fald ikke er samfundsskadeligt eller hate-agtigt.

6. Områdeviden

Når du får et konkret job med at hjælpe en virksomhed er du nødt til at sætte dig lidt ind i hvilken branche de befinder sig i. Der er ret meget forskel på den jargon der bruges i finanssektoren og hos en SOSU-medarbejder. Hvilke ord bruger de eksempelvis og har de en særlig sprogstil? Det skal du som FutureScout forholde dig til.


90 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Σχόλια


bottom of page