top of page

Etik og AI

Kunstig intelligens (AI=Artificial Intelligence) udvikler sig med hastige skridt, og det stiller os over for nye udfordringer og etiske dilemmaer. Hvordan skal vi anvende teknologien, og hvor går grænserne? I denne artikel vil vi udforske spørgsmålet om, hvorvidt det er etisk forsvarligt at skabe chatbots af afdøde personer.

AI giver os mange muligheder for at forbedre vores liv og samfundet som helhed, men samtidig pålægger det os et ansvar for at træffe fornuftige beslutninger om hvordan vi ønsker at anvende teknologien.


Vi skal tage højde for spørgsmål som beskyttelse af privatlivets fred, undgåelse af diskrimination og fordomme i AI-modeller og afvejning af, hvor meget kontrol vi overlader til AI i beslutningstagning.

De seneste fremskridt inden for AI har gjort det muligt at skabe chatbots, der efterligner en persons kommunikationsstil og personlighed. Men er det etisk forsvarligt at bruge AI til at genskabe vores afdøde venner og familiemedlemmer?


Eller til at genskabe Sidney Lee. Eller Elvis. Eller Hitler? Og i det øjeblik hvor vi begynder at sige at det er ok at genskabe den ene frem for den anden er vi så ikke på vej ud i en uhyggelig gentagelse af nazi-tidens Tyskland?


Der er også fremkommet chatbots på bla Snapchat, hvor børnene så har en mulighed for at chatte videre, efter deres kammerater er gået i seng...Er det etisk forsvarligt?

AI-Etik er et komplekst emne, der kræver grundige overvejelser og debat. Der er ingen nemme svar. Men ved at tage højde for de etiske udfordringer og ved at holde en åben dialog, kan vi forhåbentlig finde en balance mellem at udnytte AI's enorme potentiale og samtidig respektere vores moralske og etiske grænser.

Selvom svarene ikke er nemme at finde frem til og måske netop derfor, er dialogen supervigtig og vi skal igang med den nu. For AI-revolutionen er på vej og den buldrer derudaf.


17 visninger0 kommentarer
bottom of page